"Ząbkowanie" opon w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartolini1978
    Elegance
    • 2006
    • 755

Znalazłem sposób na ząbkowanie. Jeśli opony ząbkują trzeba zebrać kilka zakrętów szybciej.
    W moim mieście jest tzw ślimak i jak słyszałem ze opony ząbkują to wpadałem na ślimak ,dwa szybkie zjazdy i wjazdy i na troszkę spokój . W wielu przypadkach winny jest producent samochodu ze względu na konstrukcje zawieszenia np: w lagunie opony Marki Michalin pilot primace 205/55/16 są grubsze od standardowej opony .nazywają się G1.Seryjne opony miałem 205/55/16 Bridgestone i ząbkowały a opony Michalin pilot sport 225/45/17 NIE

Komentarz

• Bonus
      Ambiente
      • 2005
      • 249

ja myśle że opony Baruma w rozmiarach niskiego profilu są takie w odrużnieniu od wysokiego profilu w którym w razie centrowanie jest czym wibrować

i może nawaliły łożyska piast kół

Komentarz

• Martinez
        L&K
        • 2004
        • 1366
        • Audi

bartolini - skoro trzeba kombinować to chyba nie o to chodzi nie? I auto i opony maja byc same z siebie sprawne.
        Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
        teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
        czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• bartolini1978
          Elegance
          • 2006
          • 755

Martinez, Według mnie to Goodyear nie należy do najlepszych opon. Mój brat kiedyś kupił 4 i po tygodniu reklamował bo france biły. Jeśli chodzi o to co napisałem to jest bolączka nowych samochodów i opon. Jest coraz większa konkurencja na rynku opon , ceny spadają wiec jakość też .
          Na przyszłość kup sobie Michalina Pilota Exalto albo Pilota Sporta i będziesz miał spokój.
          Jeśli chodzi o ząbkowanie w wielu przypadkach pomaga zamontowanie twardszych amortyzatorów.

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

Zamieszczone przez bartolini1978
            Martinez, Według mnie to Goodyear nie należy do najlepszych opon. Mój brat kiedyś kupił 4 i po tygodniu reklamował bo france biły. Jeśli chodzi o to co napisałem to jest bolączka nowych samochodów i opon. Jest coraz większa konkurencja na rynku opon , ceny spadają wiec jakość też .
            Na przyszłość kup sobie Michalina Pilota Exalto albo Pilota Sporta i będziesz miał spokój.
            Jeśli chodzi o ząbkowanie w wielu przypadkach pomaga zamontowanie twardszych amortyzatorów.
            Cóż, pozostaje mi potwierdzić to przed czym mnie uprzedzaliście kiedy to w swoim euforycznym poście wychwalałem GoodYeary Hydragripy. Zrobiłem już na nich około 3500km od połowy lipca. Niech to szlak, wszystkie mają na zewnętrznych rantach mocny, widoczny czarny szlaczek czyli zaczyna się ząbkowanie.

Zapytałem w ASO o co chodzi z tym ząbkowaniem i otrzymałem odpowiedź, że nie do końca jest to wina Octavii. To raczej kwestia tanich opon produkowanych przez maszyny sterowane małymi azjatyckimi rączkami czyli wszystko co Cjang Cjong Corporajszon jest do luftu. To samo tyczy się innych producentów. Jedyne sensowne wyjście to przekładaki co 10kkm i pilnowanie ciśnienia w gumie, aby nie czuć bicia podczas jazdy.

PS. Jedno jest pewne opony są OK, miekkie a im miększe tym szyciej się zużywają.
            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• marcind
              Rider
              • 2005
              • 438

Kurde wlasnie wrocilem od znajomka z warsztatu. Octavka turlala mi sie coraz glosniej mowie do niego choc pojedziemy zobaczysz a on mowi skrec kola i co? Opony wyzabkowane!! :evil: . Mam zmienic opony a potem zrobi mi geomtrie.... On stwierdzil zebym kupil uzywki ale ja sie na tym nie znam i chyba wezme nowe Kleber Dynaxer HP2 (195/65/R15). Zadzwonilem do gumiarza a ten mowi lepiej pirelli albo continental.... normalnie kociokwik! :roll:
              Po waszych postach widze ze to czesty problem z tym zabkowaniem. Acha teraz opony mam oryginalne tzn matador one nawet kierunkowe nie sa :roll:
              Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
              mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• Jabar1975
                RS
                • 2006
                • 3331

Zamieszczone przez bartolini1978
                Według mnie to Goodyear nie należy do najlepszych opon. Mój brat kiedyś kupił 4 i po tygodniu reklamował bo france biły.
                Zimowki maja jedne z najlepszych. Zawsze mozesz trafic na jakies liche opony nawet renomowanego producenta - ja mialem taka przygode z Dunlop SP 9000 - pojawialy sie na boku takie jakby naciecia z boku (jak od zyletki) przez 13 miesiecy 7 sztuk wymienilem - az wreszcie trafilem na dobre
                nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• ===Tomy===
                  Rider
                  • 2006
                  • 552

Zamieszczone przez Jabar1975
                  Zimowki maja jedne z najlepszych.
                  Kolejną marką w kwestii eksperymentów będzie Kleber. Mam zimówki z tej firmy, będą jeździć 3 zeson - są rewelacyjne. We wcześniejszych wozidłach również zimowe GoodYear pięknie się sprawdzały. Co do Pirellek. Wcześniej miałęm P6000 w Octavii - również ząbkowały.
                  Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                  Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                  Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Martinez
                    L&K
                    • 2004
                    • 1366
                    • Audi

Ja dzisiaj wrzuce używane Dunlopy SP01 - zobaczymy co się będzie działo.
                    Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                    teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                    czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Pulse
                      Rider
                      • 2006
                      • 461

nawet nie wiecie jak sie ciesze, kiedy to zlozylem zamowienie na uniroyal rallye 550 i dostalem maila od sprzedawcy zebym to przemyslal i podawal jako alternatywe excelance i hydragrip bo niby cena podobna a producent renomowany, nie skorzystalem i wybralem uniroyal rallye, mam na nich jakies 15k km+ od czerwca i jak narazie bardzo udany zakup rewelacyjny stosunek jakosc cena, w deszczu klasa.
                      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• bartolini1978
                        Elegance
                        • 2006
                        • 755

Rozmawiałem kiedyś z panem z Michalina i powiedział ze wszystkie firmy mają problem z ząbkowaniem . Nawet opony z najwyższej półki zaczynają się pieprzyć .Wiadomo winią konstruktorów samochodów no bo trochę winny jest ale … quwa zawieszenie Octavi I to konstrukcja sprzed lat . .Mój ojciec na Volvo S60 ma przejechane 30tkm zamontowane Continentale i o ząbkowaniu niema mowy .Co dziwne
                        opona szybko się zdziera a on jeździ strasznie spokojnie . W poprzednim jego samochodzie jakim była Laguna II opony były tak zeząbkowane ze nie dało się jeździć.
                        Mam propozycje aby założyć nowy temat które opony NIEZĄBKUJĄ i każdy co ma jakieś pozytywne doświadczenia z oponami wpisze nazwę wymiar przebieg i rodzaj zawieszenia (normalne czy sportowe) .Bo przez ile będziemy wypi…. Pieniądze w błoto

Komentarz

• nico21
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 2640
                          • Volkswagen

bartolini1978, jestem za
                          DACAR.team

Komentarz

• xekon
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 742

no ale w sumie mozecie i tu napisac ktore nie zabkuja - tylko trza troche zmienic nazwe topicu i pozniej pojdzie do poradnika - takie jest moje zdanie/

a na marginesie - jeszcze niedawno mialem ori continentale (czeskie heheh) i nie zabkowaly

Komentarz

• eR_
                              Rider
                              • 2005
                              • 411

wczoraj pytałem serwisanta skody o ząbkowanie opon, stwierdził że o2 nie ząbkuje - hmm :roll:
                              Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
                              Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Paweł T
                                Elegance
                                • 2006
                                • 784

mam Pirelli P6000 i chyba też zaczynają ząbkować.
                                Myślałem że to łożysko koła tak hałasuje, ale ostatnio przyjrzałem się oponom i zewnętrzna krawędź jest bardziej zużyta.
                                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• marcind
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 438

Zamieszczone przez Paweł T
                                  zewnętrzna krawędź jest bardziej zużyta
                                  to widze ze nie ma reguly ze tylko wewnetrzna krawedz zabkuje w octavkach...

Komentarz

• TDi-2002
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 108

.... a mnie sie wydaje, że to spisek skody z MATADORem.... i innymi firmami oponiarskimi... specjalnie majstry troszkę krzywo ustawiają zawieszenie, raz trochę w lewo (ząbkowanie od wewnątrz), raz trochę w prawo (ząbkowanie od zewnątrz) i po 10.tys opony do wymiany.... innaczej mało by się działo na rynku oponiarskim.... ;o), a tak co sezon można zamówic śliczne nowe oponki i przez pierwsze 5 tys. cieszyć się ich walorami i zachwalać, że są o niebo lepsze od starych.....

PS. czasami majster zapomni krzywo ustawić, wtedy nie ząbkują!

Komentarz

• marcind
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 438

TDi-2002 podoba mi sie Twoja teoria!! :roll:

Komentarz

• hsurim
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 788
                                        • Kia
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez TDi-2002
                                        .... a mnie sie wydaje, że to spisek skody z MATADORem.... i innymi firmami oponiarskimi... specjalnie majstry troszkę krzywo ustawiają zawieszenie, raz trochę w lewo (ząbkowanie od wewnątrz), raz trochę w prawo (ząbkowanie od zewnątrz) i po 10.tys opony do wymiany.... (...)
                                        Wydaje mi się, że nie tędy droga.
                                        Przyjrzyjcie się kiedy, jak "krzywo" stoi tył w bmw E-30 kombi.
                                        Pochylenie (do wewnątrz) jest baaardzo duże a oponki zużywają się równomiernie - mam właśnie matadory (195/65/14) :P

p.s.: a może z ciśnieniem w oponkach musi być nieco inaczej (może obnizyć trochę) ?
                                        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• Nastar
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 460

Cholera u mnie chyba coś "wyskoczyło"... Lewa tylna oponka bardziej ześlizgana na zewnętrznej krawędzi !!! O1, TDI 110KM , przebieg...5500km !!!!
                                          Tylko jedna opona !!!
                                          To też ząbkowanie ?!
                                          Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

• Gugcio
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 152

a ja sprawdzilem juz tyle waszych teori ze sam nie wiem co to moze byc.

Podczas jazdy wszystko ok moze lekko sciaga szumy nie slysze(10 calowy woffer :szeroki_usmiech ) ale jak zaczne hamowac szarpie kierownica i oponki podskakuja na lepszej nawierzchni tylko szrapie kierownica.ost dopompowalem kola i jakos ze 200kilometrow i znowu na zimowkach nie ma tego problemu opony przednie zebrane z zewnetrzej krawedzi aktulanie mam dunlop soprt 2000 czy jakos tak maja juz pare sezonow zasoba i to jest ostatni.kola wywarzone geometria ok.

i teraz pytanko co moze byc przyczyna??

-zabkowanie??

_ krzywe i zuzyte tracze hamulcowe??

- amorki rok temu mialy zuzycia od 3 do 9 % (czeszka miala 5 lat i 100 000 przebiegu)

- czy tuleje w wachaczach??

sam juz nie wiem za co sie zabrac ?? we wrzesniu planuje zalozyc ATE PD plus klocki ATE.obnizyc o 35 - 40 mm jak najszybciej o kupic nowe oponki ale moze macie jakies pomysly co jeszcze??

Jezdze OCTAVIA I 2000r 1,9TDI AHF przebieg niecale 112 000 po wymianie gum stabilizatora i paska rozrzadu i alternatora.
                                            z gory dzieki
                                            L&K moja pierwsza Miłość
                                            Hamulce ATE PD + Klocki TRW
                                            KYB Excel G

Komentarz

• autorus
                                              Rider
                                              • 2004
                                              • 508

Chyba musisz przejechać się do specjalisty. ja jadę jutro rano. ASCO auto serwis.
                                              http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                              Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                              Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• Gugcio
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 152

narazie sprubuje przelozyc opny chyba jak te z tylu beda lepsze bo na zimowkach nie mialem takiego problemu.potem zminie tarcze i zawicho jak nie pomoze wrsztat odwiedze.
                                                pozdrawiam
                                                L&K moja pierwsza Miłość
                                                Hamulce ATE PD + Klocki TRW
                                                KYB Excel G

Komentarz

• marcind
                                                  Rider
                                                  • 2005
                                                  • 438

No i jestem w kropce czy wybrac Pirelli P6000, ktore jak piszecie tez zabkuja czy Kleber Dynaxer HP2 a moze Continental Premium Contact 2...
                                                  Gumiarz mi powiedzial ze zabkowanie nie zalezy od geometrii. Gdyby byla zla geometria to opona by sie zdzierala cala, wg niego zabkowanie zalezy od amortyzatorow.

Komentarz

• Pulse
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 461

Zamieszczone przez marcind
                                                    No i jestem w kropce czy wybrac Pirelli P6000, ktore jak piszecie tez zabkuja
                                                    no to jak zabkuja to chyba sprawa jest oczywista, nie wiem jak Conti Premium Contact2, ale na Contact pojedzilem troche co prawda teraz mam juz je tylko na tylej osi, ale nie zabkowaly i nie zabkuja.
                                                    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

Pracuję...